Geschiedenis

De Herderin is gesitueerd in het historische centrum van de Hanzestad Hasselt. Hasselt is een klein stadje gelegen aan het Zwarte Water op ca. 6 km van Zwolle.

Naast het restaurant ligt het vroegere 17e eeuwse raadhuis en de St. Stephanuskerk. Het bouwjaar van het oorspronkelijke pand dateert van rond 1650 en heeft vanaf het begin een horecafunctie gehad. Een gevelsteen van de ANWB memoreert een deel van die geschiedenis.

In het begin van de 20 eeuw was in het pand herberg “Het Rode Hart” gevestigd. Ene dominee Zacharias Spies betrok in 1715 het statige huis. Hij was een man die naast het geestelijke heil van zijn gemeente ook aandacht had voor het lichamelijke welbevinden van mens en dier. Reizigers op doortocht konden bij hem voor een maaltijd en een overnachting terecht. Omdat paard en wagen toendertijd het gebruikte vervoermiddel was vonden de paarden onderdak in de aangrenzende stalhouderij. Na het overlijden van Zacharias in 1734 besloot diens echtgenote de goede werken van haar man voort te zetten. In de volksmond kreeg haar onderneming “De Herderin”, wat in deze context -zij was immers de vrouw van de herder- zeer toepasselijk was.

geschiedenis Herderin

‘De Herderin’ Is sinds juli 2015 in handen van Andre Koudijs en Reinoud Binnendijk die de zaak na 16  jaar van Bas Brink hebben overgenomen, De Herderin heeft een  brasserie, restaurant (privat dining), terras en twee professionele kookstudio’s.